AMSTERDAM - Het vermiste vrachtschip Arctic Sea is vrijdag gesignaleerd bij Kaapverdië. Franse en Russische functionarissen hebben dit zondag bevestigd.

Het is onduidelijk wat met de vijftienkoppige Russische bemanning is gebeurd en of kapers aan boord zijn.

De Arctic Sea was van Finland op weg naar Algerije en had een lading hout aan boord ter waarde van 1,3 miljoen euro. Het schip was ruim twee weken spoorloos.

Finse onderzoekers zeiden zaterdag dat losgeld van de Finse rederij was gevraagd. Er zou een forse som geld zijn geëist. Details werden niet verstrekt.

Ook zaterdag was er al sprake van dat de Arctic Sea door de Kaapverdische kustwacht was gesignaleerd, maar een officiële bevestiging bleef uit.

Marineschepen

Een woordvoerder van het Franse ministerie van defensie zei zondag dat het schip 840 kilometer uit de kust van Kaapverdië voer.

Volgens de Russische ambassadeur in Kaapverdië hadden Russische marineschepen opdracht gekregen de Arctic Sea aan te houden. Hij zei niet wanneer de marineschepen in de wateren bij Kaapverdië worden verwacht.

Drugssmokkel

De bemanning zei op 24 juni door een twaalftal gemaskerde mannen te zijn overvallen in Zweedse wateren.

Ze bonden de bemanning vast, stelden vragen over drugssmokkel, sloegen ze en doorzochten het schip, alvorens er twaalf uur later in een snelle opblaasbare boot vandoor te gaan.

Verdachte lading

De speculaties over wat het schip mogelijk is overkomen lopen uiteen. Het schip zou een verdachte lading vervoeren, mogelijk drugs. Het zou gaan om een roofoverval, vanwege contanten aan boord. Ook is geopperd dat het gaat om een zakelijk conflict.