AMSTERDAM - De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HRVB) verwacht dat bij gelijkblijvende weersomstandigheden ook zondag sprake is van een gevaarlijke stroming langs de Haagse kust.

Zaterdagmiddag redden de strandwachters van de HRVB nog een recordaantal van 104 mensen uit zee.

De sterk aanhoudende, harde zuidwesten wind en ebstroom zorgden voor een extreem sterke stroming, waardoor de drenkelingen niet terug naar de kant konden komen.

Twee mensen moesten naar een ziekenhuis omdat ze water binnen hadden gekregen. Een aantal andere slachtoffers zijn ter plekke door ambulancepersoneel nagekeken.

Problemen

De meeste mensen kwamen in de problemen bij de golfbrekers voor de kust van Scheveningen en Kijkduin, waar een sterke stroming drenkelingen de zee in trok. Niet alleen de reddingsbrigade kwam overigens in actie.

Het strandpubliek zelf wist een 12-jarig jongetje uit zee te redden. Door de stroming bij een van de golfbrekers op Scheveningen kon hij zelf niet meer terug naar de kant komen.

De komende week wordt mooi weer verwacht en wordt een westenwind voorspeld. De HRVB adviseert mensen uit de buurt van golfbrekers te blijven en niet te diep de zee in te gaan.