WASHINGTON - De Amerikaanse regering heeft woensdag bekendgemaakt dat alle federale overheidsinstellingen in Washington en omgeving donderdag zijn gesloten wegens de komst van de orkaan Isabel.

Video:
Breedband / Modem

De stap is genomen uit veiligheidsoverwegingen, aldus het federale overheidsbureau belast met personeelszaken.

Extreem gevaarlijk

Isabel is volgens het National Hurricane Center in Miami extreem gevaarlijk. Het oog van de orkaan wordt tussen 18.00 en 20.00 uur (Nederlandse tijd) aan land verwacht. Dat meldt het KNMI in De Bilt.

De meteorologen houden de koers van de orkaan nauwlettend in de gaten. "Nu hebben ze er aan de Amerikaanse oostkust al last van", zegt meteoroloog H. Geurts. De wind neemt de komende uren toe en er is sprake van hevige regenval.

Kracht neemt af

Uit de meest actuele peilingen blijkt dat de kracht van Isabel licht afneemt. Volgens het National Hurricane Center is er niet langer sprake van een hurricane 3, maar van een hurricane 2 op de schaal van Saffir-Simpson met windsnelheden tussen 153 en 176 kilometer per uur. "Dat is nog steeds heftig."

De meteorologen verwachten donderdag niet alleen winden van orkaankracht, maar ook hevige regenval en tornado's.

Het KNMI in De Bilt houdt orkaan Isabel sinds vorige week maandag nauwlettend in de gaten. Het is volgens Geurts 'een orkaan met een lange geschiedenis'. Isabel is volgens hem dagenlang een zogenoemde hurricane 5 geweest met windsnelheden boven de 250 kilometer per uur. Het is de eerste keer sinds orkaan Mitch (1998) dat een dergelijke krachtige orkaan heeft rondgeraast.

Elk jaar raak

De zuid- en oostkust van de Verenigde Staten worden elk jaar door orkanen getroffen. De afgelopen eeuw waren het er 165, waarvan er 65 in de drie zwaarste categorieën. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Orkaan Centrum in Miami. Deze eeuw is al een tiental wervelwinden over de kuststaten getrokken. De orkanen krijgen om de beurt een vrouwen- of mannennaam waarbij de eerste letter het alfabet aanhoudt. Isabel is de negende orkaan dit jaar.

Een overzicht van de zwaarste orkanen die de VS troffen sinds 1990:

1991: Negen doden vallen wanneer Bob onder andere de staat Massachusettes ,,aandoet''.

1992: Orkaan Andrew richt enorme schade aan in Florida en Louisiana en kost vijftig mensen het leven. Later in dat jaar volgt wervelwind Iniki die vooral huishoudt om Hawaii en tot dan toe de zwaarste orkaan van de 20e eeuw is met windsnelheden van 260 kilometer per uur.

1995: De orkaan Opal teistert Florida, Georgia en North Carolina. Deze kost zeven mensen het leven.

1996: Tweeëntwintig Amerikanen overlijden na het bezoek van de orkaan Fran aan de staten Noord en Zuid Carolina, Virginia en West Virginia en Pennsylvania.

1998: Orkaan George treft vooral het Caribische gebied waar bijna vierhonderd slachtoffers vallen. In Florida en Louisiana overleven zeker vier mensen de storm niet.

1999: Dit blijkt een rampjaar wat betreft orkanen. Dennis trekt over de zuidoostkust van de VS en eist drie levens. Later is Floyd verwoestender: de media reppen over minstens 48 dodelijke slachtoffers. Orkaan Irene eist vervolgens nog eens minstens zes mensenlevens in de VS.

: Orkaan Allison eist minstens 35 levens en trekt twee weken lang over Amerika.

2003: Orkaan Claudette kost in Texas twee mensen het leven.