RIJSWIJK - Het besluit van PVV-leider Geert Wilders om de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar grotendeels te laten schieten, levert hem flinke kritiek op van andere politieke partijen. ''Een ongelofelijk zwaktebod'', zei GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema.

Een ''slap verhaal'', aldus de Rotterdamse PvdA-leider Peter van Heemst. ''Voor de zoveelste keer durft Wilders weer het serieuze debat niet aan.''

 Wilders heeft laten weten dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart alleen voor Den Haag en Almere gaat. Hij richt zich de komende anderhalf jaar verder volledig op de Provinciale Statenverkiezingen van maart een jaar later en de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Halsema

Volgens Halsema laat de PVV-politicus met dit besluit zijn kiezers in de kou staan. ''Hij doet wel mee in Europa, terwijl hij daar niet in gelooft'', zei ze in een verwijzing naar de PVV-deelname aan de Europese verkiezingen afgelopen juni.

''Maar hij doet nu niet mee in de steden waar hij zegt de problemen te willen oplossen.''

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold wijt het aan Geert Wilders zelf dat hij niet genoeg goede mensen heeft kunnen vinden voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart.

''Dat krijg je wanneer je geen democratische partij bent, maar een eenmansbeweging'', aldus Pechtold.

Jorritsma

Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere liet in een reactie weten dat ze hoopt dat de PVV ook na de gemeenteraadsverkiezingen haar beloften nakomt. ''We willen graag partijen hebben die meedoen aan het besturen van de stad.''

Jorritsma zei er geen moeite mee te hebben dat de PVV alleen in haar stad en in Den Haag meedoet. ''Iedere partij kan in deze democratie meedoen aan de verkiezingen. Ik hoop alleen dat de PVV kwalitatief goede mensen kan verzamelen.''

Van Aartsen

Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, wilde vanwege zijn functie niet reageren op Wilders' besluit. Diezelfde reden had ook zijn Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb.