DEN HAAG - Rijkswaterstaat heeft zaterdag een groot deel van de aangespoelde paraffine aan de Noord-Hollandse kust kunnen ruimen. Dat heeft een zegsvrouw bekendgemaakt.

Op het strand spoelde donderdag zo'n 25 kubieke meter van de geelgrijze bolletjes aan die vooral worden gebruikt voor de productie van kaarsen, in de farmacie en in de cosmetica.

Het zuidelijkste deel van het getroffen gebied is inmiddels opgeruimd. Rijkswaterstaat hoopt de resterende tien kilometer zondag weg te kunnen halen.

Strand

Tijdens de werkzaamheden blijft het strand gewoon toegankelijk voor badgasten. Rijkswaterstaat beklemtoont dat paraffine niet schadelijk is voor mens en milieu.

Het is nog niet bekend wie voor de lozing van de paraffine verantwoordelijk is.

Monsters

Rijkswaterstaat gaat ervan uit dat een schip op zee zijn laadruim heeft schoongemaakt en gaat monsters van de paraffine op het strand nemen. Deze worden onderzocht op samenstelling.

De laatste keer dat paraffine de kust op deze schaal vervuilde, was in de zomer van 2007. Drie maanden geleden spoelde er wel een kleine hoeveelheid van de stof aan op het strand.