ROTTERDAM - Lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam is opgelucht dat de PVV van Geert Wilders niet meedoet aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in de Maasstad.

''Hij vormde voor ons een bedreiging en had ons zeker zetels kunnen kosten'', zei Pastors zaterdag.  Wilders belde hem vrijdag op met de boodschap.

''Enkele weken geleden hebben we elkaar hierover ook al gesproken. Toen bleek dat hij moeite had om geschikte kandidaten te vinden. Dit komt voor ons dus niet als een complete verrassing'', aldus de oud-wethouder en huidig raadslid.

Verstandig

Pastors spreekt van een verstandig besluit. ''Als je geen goede mensen hebt, moet je geen risico's nemen. Bovendien lijken onze partijen voor 95 procent op elkaar, dan is het zonde van de energie om elkaar het leven zuur te maken.''

Halsema

''Een ongelooflijk zwaktebod.'' Zo reageert GroenLinks-leider Femke Halsema op het besluit van Geert Wilders.  ''Hij doet wel mee in Europa, terwijl hij daar niet in gelooft'', zegt ze in een verwijzing naar de PVV-deelname aan de Europese verkiezingen afgelopen juni.

''Maar hij doet nu niet mee in de steden waar hij zegt de problemen te willen oplossen. Hij laat zijn kiezers in de kou staan'', aldus Halsema.

Pechtold

 D66-leider Alexander Pechtold wijt het aan Geert Wilders zelf dat hij niet genoeg goede mensen heeft kunnen vinden voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart.

''Dat krijg je wanneer je geen democratische partij bent, maar een eenmansbeweging'', aldus Pechtold.

De Hond

Opiniepeiler Maurice de Hond vindt het ''electoraal gezien heel erg slim'' van Geert Wilders om met zijn partij niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2010.

''Als hij in 2011 wil toeslaan in de Tweede Kamer, loopt hij alleen maar risico's in het jaar tussen de gemeentelijke en de landelijke verkiezingen'', legt De Hond uit.

Afgerekend

''Fouten die de PVV in de gemeenteraden zou maken, kunnen worden afgerekend bij de Kamerverkiezingen.''

Bovendien kan Wilders zich nu volledig concentreren op Den Haag en Almere, waar de PVV wel meedoet aan de raadsverkiezingen.