KABUL - Vijf dagen voor de presidentsverkiezingen is zaterdag voor het hoofdkwartier van de NAVO in de Afghaanse hoofdstad Kabul een aanslag gepleegd. Er vielen zeker 7 doden en 91 gewonden, aldus het ministerie van Defensie.

Onder de gewonden zijn vijf militairen van de internationale vredesmacht ISAF. Onder hen ook een Nederlandse militair, die lichtgewond is.

De militair is voor behandeling overgebracht naar het Franse militaire hospitaal op Kabul International Airport. Daar heeft hij zelf zijn familie geïnformeerd. Naast de Nederlandse militair raakten ook enkele andere ISAF-militairen gewond.

Op het hoofdkwartier in Kabul werken momenteel 36 Nederlandse militairen in staffuncties of ondersteunende taken.

Taliban

Een zegsman van de Taliban eiste de aanslag op.

Het gaat vermoedelijk om een zelfmoordaanslag. De dader zou zich in een auto vol met explosieven hebben opgeblazen, meldden nieuwszenders.

Stemmen

De Afghanen kiezen donderdag een nieuwe president. De radicaalislamitische Taliban hebben gezegd de stembusgang te zullen verstoren en pleegden de afgelopen weken al een reeks aanslagen.

De zware explosie gebeurde om 08.30 uur lokale tijd in de zwaar beveiligde wijk Wazir Akhbar Khan waar veel buitenlandse ambassades en het presidentieel paleis zijn gevestigd. Boven het gebied hing een grote, zwarte rookwolk.

In verband met de verkiezingen van 20 augustus gelden zeer scherpe veiligheidsmaatregelen in de Afghaanse hoofdstad.

Amerikaanse ambassade

Woordvoerder Zabihullah Mujahid van de Taliban zei tegen persbureau Reuters dat de Amerikaanse ambassade het doelwit was, maar dat de dader de ambassade niet kon bereiken.

Vanuit het hoofdkwartier in Kabul leidt de NAVO de vredesmacht ISAF. Er zijn meer dan 100.000 buitenlandse militairen in Afghanistan.

Aanslag Kabul