PARAMARIBO - Na 21 zittingen van de Surinaamse krijgsraad in het 8 decemberproces is er nog geen zicht op een uitkomst. Hoofdverdachte Desi Bouterse is tot nu niet verschenen in de rechtszaal.

Hij wordt samen met 24 anderen verantwoordelijk gehouden voor de moord op vijftien critici van het militaire bewind in 1982. Ook op de zitting van vrijdag was Bouterse opnieuw de grote afwezige.

''Ik heb geen contact met hem gehad, zegt raadsman Irwin Kanhai, als krijgsraadspresident Cynthia Valstein-Montnor informeert naar de reden van afwezigheid van de verdachte voormalige legerleider.

Tegenstrijdig

Tientallen getuigen die gehoord zijn in deze zaak, legden tegenstrijdige verklaringen af. De krijgsraad houdt uitgebreide verhoren om de waarheid boven water te halen.

''Ik kan me niet heugen of Bouterse in Fort Zeelandia was, het is zo lang geleden", is een van de geijkte antwoorden van getuigen.

Moordtribunaal

Henry Behr, broer van de op 8 december 1982 vermoorde journalist Bram Behr, getuigde op de zitting vrijdag dat uit een onderzoek dat hij zelf verricht heeft, gebleken is dat Bouterse deel uitmaakte van het moordtribunaal.

Henry Behr sprak met de inmiddels overleden militaire topman Paul Bhagwandas, die deel uitmaakte van het vuurpeleton. Bhagwandas verklaarde tegenover Behr dat Bouterse eigenhandig vakbondsleider Cyrill Daal en de militaire officier Surinder Rambocus heeft doodgeschoten.

Het proces begon op 30 november 2007. Volgens waarnemers is nog een lange weg te gaan voor deze zaak tot klaarheid zal worden gebracht.