GAZA - Bij zware gevechten vrijdag in de Palestijnse Gazastrook tussen radicale moslims zijn zeker zes personen om het leven gekomen.

Veiligheidskrachten van de heersende Hamas-beweging raakten slaags met een groep die contacten heeft met het terreurnetwerk al-Qaeda.

Bij de vuurgevechten in Rafah in het zuiden van de strook vielen ook tientallen gewonden, onder wie vrouwen en kinderen.

Het geweld brak uit nadat de groep tijdens een gebedsdienst in een moskee een zogenoemd islamitisch emiraat in de Gazastrook had uitgeroepen. De groep tart daarmee het Hamas-regime.

Bewapend

Voor de moskee hadden zich tientallen bewapende en vermomde aanhangers van de groep opgesteld. Na het einde van de dienst greep de bewapende tak van Hamas in.

De beweging had twee jaar geleden met geweld de macht in de Gazastrook gegrepen.

Hamas-agenten namen stelling in huizen in de buurt en bestormden de woning van de aanvoerder van de groep, de geestelijke Abdel Latif Moussa. Hij zou zich daar hebben verschanst.

Opblazen

De veiligheidskrachten bliezen het huis op. Over het lot van Moussa was vooralsnog niets bekend.

Moussa had 's middags in de moskee niet alleen een emiraat uitgeroepen. Hij eiste van Hamas ook de invoering van de strengislamitische wetgeving (sharia). Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hamas noemde Moussa ,,gek''.