
Aanpak Mexicaanse griep kost 700 miljoen euro
Het is aan minister Wouter Bos van Financiën om daar extra geld voor te vinden.
Klink noemde het bedrag van 700 miljoen euro vrijdag na afloop van de ministerraad een bovengrens.
Het bedrag is bedoeld voor het inkopen en verspreiden van de 34 miljoen vaccins die nodig zijn om in principe iedere Nederlander te kunnen inenten.
Onderhandelingen
Over het bedrag wordt onderhandeld in het begrotingsoverleg waar het kabinet nu mee bezig is.
De minister van Volksgezondheid denkt dat Bos wel oog heeft voor het probleem, omdat als 30 procent van de Nederlanders ziek wordt, dat ook de economie zal raken.
Inmiddels hebben bijna 1500 mensen in Nederland de Mexicaanse griep of hebben ze die gehad.
Sterke toename
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van een sterke toename sinds afgelopen week. Afgelopen dinsdag was nog sprake van ruim duizend griepgevallen.
''Dat zou ook te maken kunnen hebben met de vakantiegangers die terugkomen en het virus onder de leden hebben'', aldus een woordvoerster bij het RIVM.
De minister stelde dat er nog geen sprake is van een epidemie. Het beeld is volgens hem nog niet heel erg veranderd. De verspreiding begint echter wel toe te nemen, aldus de minister.
Meeliften
Ondertussen maken arbodiensten zich op voor de Mexicaanse griep. Normaal gesproken bij een griepgolf is een op de twintig mensen die zich ziek meldt, iemand die doet alsof.
Als door de Mexicaanse griep in het najaar een groot deel van de Nederlandse bevolking wordt geveld door de griep, zou dus ook 5 procent van de mensen 'meeliften'.
Ziektewinst
''Wij verwachten dat mensen vanwege het enorme besmettingsgevaar ziektewinst gaan halen uit de Mexicaanse griep'', zegt directeur Hidde Froentjes van ArboButler, een middelgrote arbodienst.
ArboNed, de op een na grootste arbodienst van Nederland, denkt dat de Mexicaanse griep juist minder meelifters zal kennen. ''Door de economische crisis'', zegt een woordvoerster.
''We zien het hele jaar al dat zich minder mensen ziek melden, dus we denken dat die lijn door te trekken is naar de Mexicaanse griep.''