DEN HAAG - De Staatsloterij gaat een nieuw loterijsysteem invoeren. Het moet vanaf september het oude gaan vervangen.

Een woordvoerder van de Staatsloterij heeft dit vrijdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD.

Zo onderzoekt de Staatsloterij volgens een woordvoerder of het in het nieuwe systeem mogelijk is om bij verkoop van eenvijfdeloten de overige viervijfdeloten onder hetzelfde nummer te verkopen.

''Als dat kan, is het de vraag of we dat ook willen'', aldus de zegsman.

Het nieuwe systeem is daarnaast bedoeld om interne processen beter en sneller te laten verlopen. Kopers merken daarom niets van de veranderingen.

Commotie

Overigens heeft de invoering van het nieuwe systeem niets te maken met de commotie die ontstond na de laatste trekking, zo benadrukte de zegsman.

Verschillende mensen dienden deze week een klacht in bij de Reclame Code Commissie (RCC) omdat zij vonden dat de Staatsloterij mensen op het verkeerde been zette door te verkondigen dat de jackpot van 27,5 miljoen euro maandag gegarandeerd zou vallen.

De jackpot viel op eenvijfdelot, waardoor de Staatsloterij nu 5,5 miljoen euro uitkeert. De RCC stelde de klagers afgelopen donderdag in het gelijk.

''Wij zijn al maanden bezig dit nieuwe systeem te ontwikkelen. Het is niet zo dat wij nu de zaken à la minute veranderen'', aldus de woordvoerder.