STOCKHOLM - De dinsdagavond gearresteerde verdachte van de moord op de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Anna Lindh, heeft woensdag tijdens de verhoren volgehouden onschuldig te zijn. Dat meldde de Zweedse radio woensdag op basis van bronnen binnen het onderzoeksteam van de politie. Wel zou de 35-jarige man tegen zijn ondervragers hebben gezegd dat hij niet kan aantonen wat hij die bewuste dag dan wel heeft gedaan.

Advocaat Gunnar Falk van de verdachte bevestigde dat zijn cliënt blijft vasthouden aan zijn onschuld. "Ik heb net een ontmoeting gehad met mijn cliënt en hij zei niets van doen te hebben gehad met de moord op Anna Lindh", verklaarde de door de rechterlijke macht aangestelde Falk.

DNA

De Zweedse autoreiten verwachten uiterlijk donderdag duidelijkheid te kunnen hebben over het vergelijkend DNA-onderzoek. Op de plaats delict en langs de vermoedelijke vluchtroute van de dader na de fatale steekpartij vorige week is DNA-materiaal gevonden dat vermoedelijk aan de dader toebehoort. Mededelingen over de uitslag daarvan denken de autoriteiten echter niet te doen, zo bleek woensdagmiddag.

Begraven

Anna Lindh zal zaterdag in besloten kring worden begraven. Dat maakte het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekend. Voor komende vrijdag staat een grote herdenkingsdienst voor de bewindsvrouw in het stadhuis van de Zweedse hoofdstad op de agenda. Hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld zullen om 11.00 uur hun opwachting maken op de door de Sociaaldemocratische Partij georganiseerde dienst.

Onder de aanwezigen zullen zich onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell, zijn collega's uit Frankrijk De Villepin en Groot-Brittannië Straw en uit Nederland De Hoop Scheffer bevinden. De dienst in aanwezigheid van het Zweedse koningspaar zal worden geleid door Lindhs partijgenoot premier Persson.