HILVERSUM - Ouders maken zich zorgen over de veiligheid op scholen. Vier op de tien volwassenen vinden dat er onvoldoende wordt gedaan tegen indringers op schoolpleinen.

Een kwart noemt daarbij dat de gebouwen zelf onvoldoende worden bewaakt. Dat blijkt uit het Nationaal Scholenonderzoek waarvan de resultaten vrijdag zijn bekendgemaakt.

Vooral ouders van kinderen op grote scholen zijn niet gerust. De meeste kinderen voelen zich desondanks wel veilig.

Verkeersveiligheid

Ook de verkeersveiligheid rond scholen baart veel ouders zorgen. In Friesland waren opvoeders het afgelopen lesjaar hierover wel tevreden. Daar kunnen kinderen zonder problemen naar school fietsen of lopen.

Aan het eerste landelijke scholenonderzoek van het Centrum voor Online Onderzoek (Centron) uit Hilversum en DBMI Marktonderzoek uit Den Haag werkten ruim 6600 ouders mee. In het algemeen geven zij aan dat ze tevreden zijn.

Ruim 85 procent van de leerlingen op de basisscholen gaat met plezier naar school en voelt zich er thuis.

Hygiëne

Ondanks de tevredenheid zagen ouders toch wat minpunten. Zo laat volgens hen de hygiëne op veel scholen te wensen over. Zij vinden vooral het sanitair vies. Bijna twee derde van de deelnemers aan het onderzoek klaagt over de schoonmaak.

Ook de klaslokalen, de gemeenschappelijke ruimtes en de buitenruimte mogen schoner. Vier op de tien mensen stellen bovendien dat kinderen in de les beter moeten leren gezonder te leven.

Pesten

Ook pesten blijft een belangrijk issue. Een derde van de kinderen is wel een slachtoffer van pesterijen. Scholen doen hier volgens een deel van de ouders te weinig aan.