AMSTERDAM - Het verzet tegen de wensballon groeit. Na kritiek van de luchtvaartpolitie, de Kustwacht en boerenorganisatie LTO wil nu de brandweer een verbod op de vliegende lampionnen. De ballonnen vormen een groot risico op branden, schrijft De Telegraaf vrijdag.

De lampionnen, die op internet worden aangeprezen als rage, werken als kleine heteluchtballonnen en blijven ongeveer een kwartier in de lucht. Ze worden opgelaten bij verjaardagsfeesten en huwelijken. De gedachte is dat een wens kan worden gedaan voor de lampion opstijgt.

De ballonnen dragen echter grote risico's met zich mee voor gebouwen, bossen en het verkeer. De brandweer heeft talloze voorbeelden van branden die door de lampionnen zijn veroorzaakt en ongelukken die net konden worden voorkomen.

Zo brandde in mei een villa met rieten dak in Loosdrecht af. Vorige week nog zochten brandweerwagens bij Soest naar een heteluchtballon die volgens een getuige vlam zou hebben gevat.

Speelbal

De brandweer wijst erop dat de ballonnen van kwetsbaar materiaal zijn gemaakt en een speelbal zijn van de weersomstandigheden.

Een woordvoerder van brandweerkoepel NVBR zegt in de krant te betwijfelen of het gezonde verstand wordt gebruikt bij het oplaten van de ballonnen, omdat dat vaak gebeurt tijdens feestjes waar wordt gedronken.

Koeien

Eerder verzette landbouworganisatie LTO zich tegen de wensballonnen. Door de metalen constructie in de lampionnen zouden koeien vergiftigd kunnen worden. Ook de luchtvaartpolitie en de Kustwacht willen de wensballonnen niet meer zien.