HILVERSUM - In Nederland zijn zeker tweehonderd vogels besmet met de vogelziekte trichomonas gallinae, beter bekend als 'het geel'.

Dat heeft de Vogelbescherming Nederland donderdag gemeld.

De organisatie riep mensen eerder deze week op verdachte gevallen te melden omdat in nederland al enkele gevallen waren vastgesteld en in Duitsland al tienduizenden zangvogels stierven aan de ziekte.

Geelkleurig abces

Trichomonas veroorzaakt een geelkleurig abces in de keelholte, waarna de vogels stikken of verhongeren. Vooral groenlingen, vinken en merels werden in Duitsland het slachtoffer.

De infectie komt ook voor bij duiven en roofvogels. Besmetting vindt plaats als vogels direct onderling contact hebben, bijvoorbeeld bij het overdragen van voedsel.

Bovennormaal

De Vogelbescherming spreekt van een "bovennormaal, maar nog niet schrikbarend aantal''. Al kwamen de melding uit het hele land, de meeste incidenten met dode vogels deden zich voor in Overijssel en Gelderland.

De organisatie roept mensen op om verdachte gevallen te blijven melden en bakjes met vogelvoer en water goed schoon te maken.