ROTTERDAM - De Voedselbank Nederland heeft minister Gerda Verburg (LNV) gevraagd om te helpen de tekorten op te lossen waar de organisatie mee kampt.

Dat heeft oprichtster Clara Sies donderdag gemeld naar aanleiding van berichtgeving in het RTL Nieuws.

De voorraden van diverse voedselbanken in Nederland zijn de afgelopen maanden teruggelopen, terwijl het aantal gezinnen dat er gebruik van maakt is gestegen.

Op dit moment doen 19.000 huishoudens een beroep op de circa zestig voedselbanken die Nederland telt. "Maar we kunnen deze gezinnen eigenlijk nooit een goed divers pakket aanbieden'', aldus Sies.

Minister Verburg riep onlangs producenten en leveranciers op om duurzamer om te gaan met overtollige voorraden.

Zinvolle besteding

De levensmiddelenbranche vernietigt per jaar nog voor zo'n 2 miljard euro aan voorraden. "Wij zouden die producten zeer zinvol kunnen besteden'', beklemtoont Sies.

De voedselbanken verstrekten het afgelopen jaar voor zo'n 15 miljoen euro aan levensmiddelen.

Op dit moment kampen vooral banken in Brabant en Noord-Holland met tekorten. Dit komt vooral doordat de levensmiddellenbranche steeds efficiënter met haar voorraden omgaat,

René en Natasja Froger

De Voedselbank kwam onlangs flink in de publieke belangstelling te staan, toen het glamourduo René en Natasja Froger er gebruik van maakte in het populaire tv-programma Effe geen cent te makken. " Dit haalde ons erg uit de taboesfeer'', aldus oprichtster Sies.

Verburg stemde eind vorige jaar tegen een Europees voorstel om vanuit de Europese Unie extra hulp te verstrekken aan Europese voedselbanken.

Volgens de bewindsvrouw functioneerden Nederlandse voedselbanken prima zonder subsidies.