ROTTERDAM - Simon Fortuyn, een van de broers van de vermoorde politicus Pim Fortuyn, stapt uit de LPF. Simon Fortuyn meldde woensdagavond dat hij zijn lidmaatschap heeft opgezegd in verband met de chaos binnen de partij in het afgelopen jaar en de moeizame verhouding van de Lijst Pim Fortuyn met Leefbaar Rotterdam. Deze week maakte de LPF bekend in Rotterdam een afdeling op te richten.

De oprichting van deze LPF-afdeling was voor Simon Fortuyn "de druppel die de emmer deed overlopen". De LPF heeft Leefbaar Rotterdam volgens Fortuyn met weinig respect behandeld. "De discussie over samenwerking is niet plezierig verlopen. Het had op basis van gelijkwaardigheid moeten gebeuren. Door de opstelling van de LPF was daarvan geen sprake, zij hebben een dictaat opgelegd aan Leefbaar Rotterdam. Ik heb me daar mateloos over geïrriteerd", aldus Fortuyn.

Leefbaar Rotterdam

In augustus kondigde het voormalige raadslid voor Leefbaar Rotterdam H. Maronier aan een lokale afdeling van de LPF op te richten. R. Sörensen, fractieleider van Leefbaar Rotterdam, reageerde woedend. Hij noemde de plannen schandalig omdat Maronier alleen maar tweespalt onder Rotterdamse Fortuynisten zou ontketenen. Bemiddeling van de landelijke LPF-top leidde tot de afspraak de behoefte aan een Rotterdamse LPF onder de leden te onderzoeken. Toen hieruit bleek dat die daar wel voor in waren, kondigde LPF Zuid-Holland dinsdag aan een Rotterdamse afdeling op poten te willen zetten.

'Schade aan de erfenis'

Simon Fortuyn stelt dat de LPF het afgelopen jaar "behoorlijke schade heeft aangericht aan de erfenis" van zijn broer Pim. "Met acht zetels hebben ze het bij de laatste verkiezingen nog niet eens slecht gedaan", aldus Simon Fortuyn. "Men heeft de zaak echter nog altijd niet goed op orde."