BRUSSEL - De Vlaamse premier Kris Peeters heeft de Nederlandse ambassadeur in België donderdag gezegd dat zijn geduld op is met het uitstel van de uitdieping van de Schelde. Het uitstel kost de Antwerpse haven 70 miljoen euro aan gederfde inkomsten per jaar.

De verdieping zou volgens een Vlaams-Nederlands verdrag dit jaar klaar moeten zijn. Maar het lijkt onhaalbaar dat Nederland die termijn haalt.

De Raad van State heeft op 28 juli bepaald dat Nederland het uitgraven van de Westerschelde direct moest stilleggen, omdat de natuur mogelijk wordt aangetast.

Vlaanderen is zelf wel op schema met de uitdieping van de Schelde aan Vlaamse kant. Doel is dat schepen met een diepgang van 13,1 meter de Antwerpse haven steeds kunnen bereiken. Antwerpen wil zo sterker staan in de concurrentie met bijvoorbeeld de Rotterdamse haven.

Uitzonderlijk

Wegens het uitstel had de Vlaamse premier donderdag de Nederlandse ambassadeur op zijn kantoor ontboden, wat zeer uitzonderlijk is. Dat overleg verliep in goede sfeer, maar met een duidelijke boodschap: ''Ons geduld is op'', zei Peeters na afloop. ''Ons signaal is hier: Nederland, voer het verdrag uit zoals wij hebben gedaan.''

De Nederlandse ambassadeur Hannie Pollman-Zaal antwoordde dat de regering is gebonden aan de uitspraak van de Raad van State. ''We weten allemaal dat we het hebben over een onafhankelijk rechterlijk orgaan. Uitspraken daarvan worden gerespecteerd in zowel België als Nederland.''

De Belgische deelstaat Vlaanderen en Nederland gaan nu formeel overleg voeren over een oplossing voor de vertraging.