RIJSWIJK - Elf mensen die op de zogeheten groslijst staan van nieuwkomer Leefbaar Nederland hebben extreemrechtse sympathieën. Drie of vier van hen zijn hier nog altijd actief mee bezig, of hebben die sympathieën zeer recentelijk nog geuit. Dit blijkt uit onderzoek van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka.

Kafka lichtte de lijst door van mensen die na de Tweede-Kamerverkiezingen eventueel voor Leefbaar Nederland in de Kamer gaan zitten.

Het gaat overigens wel om een voorlopige groslijst. Dat betekent dat ieder stemgerechtigd lid van de partij zich voor deze lijst kandidaat kan stellen. Na de sluitingstermijn van de kandidaatstelling stelt het bestuur een alfabetische groslijst van kandidaten op, waarna enkele weken later een definitieve lijst met kandidaten wordt vastgesteld.

Volgens Kafka gaat het bij de elf leden op de groslijst vooral om mensen die bijvoorbeeld actief zijn geweest bij extreemrechtse splinterpartijen of aangesloten zijn geweest bij de Centrumdemocraten (CD) of CP'86. Anderen zijn alleen actief op internet.

Eerder werd bekend dat kandidaat A. van der Sluijs extreemrechtse opvattingen zou hebben. Hij bleef, net als de tien anderen, gewoon op de lijst staan. Partijvoorzitter Jan Nagel zegt dat de kandidatenlijst nog moet worden 'opgeschoond'.

/NIEUWSBekende namen op lijst Leefbaar Nederland