WILLEMSTAD - De Antilliaanse regering wil de datum van de parlementsverkiezingen in 2010 verschuiven. Dat heeft de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage woensdag gezegd.

De Antillen worden in oktober 2010 ontmanteld, waardoor ook het Antilliaanse parlement wordt opgeheven.

Volgens de minister-president ''zit daarom niemand te wachten'' op verkiezingen voor de Antilliaanse Staten en heeft het geen zin verkiezingen uit te schrijven voor een ''leeg land''.

Voor de juridische onderbouwing van deze stap heeft de regering een landsverordening opgesteld, die inmiddels naar de Raad van Advies is gestuurd.

Vertraging

Mocht de staatkundige herstructurering vertraging oplopen, zodat oktober 2010 niet wordt gehaald, dan komen er volgens de premier alsnog verkiezingen.

De oppositiepartijen in het Antilliaanse parlement zijn fel tegen het voorstel gekant en stellen dat de regering de stem van het volk niet respecteert door geen verkiezingen te houden voor 26 maart 2010, de dag dat het mandaat voor de Staten afloopt.

Bevoegdheden

De komende maanden krijgen de eilanden Curaçao en Sint Maarten meer bevoegdheden in de aanloop naar de nieuwe staatkundige structuur.

De andere drie Antilliaanse eilanden, Bonaire, Sint Eustatius en Saba, worden een bijzondere provincie van Nederland.