WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag in het Witte Huis een Medal of Freedom aan zestien prominente personen uitgereikt. De medailles zijn de hoogste burgerlijke onderscheiding in de VS.

Onder meer de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu en de Britse wetenschapper Stephen Hawking ontvingen de onderscheiding.

Ook de Amerikaanse senator Edward Kennedy werd geëerd. Vanwege zijn slopende ziekte - Kennedy heeft een hersentumor - kon hij niet bij de ceremonie zijn.

Eveneens geëerd werden de voormalige Ierse presidente Mary Robinson en de Amerikaanse acteur Sidney Poitier. Sommige pro-Israëlische lobbygroepen hadden woedend gereageerd op het nieuws dat Robinson de onderscheiding zou krijgen.

Zij had als Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties van 1997 tot 2002 onder meer schendingen van de rechten van de Palestijnen aan de kaak gesteld.

Kritiek

Nadat Robinsons ambtstermijn in 2002 niet was verlengd, zei zij dat dat had gelegen aan ''druk van slechts één land'', de VS. Robinson had harde kritiek geuit op schendingen van de mensenrechten tijdens het bewind van president George Bush, zoals in het kamp Guantanamo Bay. Obama prees Robinson woensdag als ''pleitbezorgster van de hongerigen en de gejaagden''.

Twee personen, de in 1978 vermoorde homoactivist Harvey Milk en de in mei overleden Republikeinse politicus Jack Kemp, kregen postuum een medaille.

Met de onderscheiding worden mensen geëerd die grote verdiensten hebben gehad voor de maatschappij.

Obama reikt uit