AMSTERDAM - De politie heeft woensdagavond in het centrum van Amsterdam zeker dertig relschoppers opgepakt rond de voetbalinterland Nederland - Engeland.

Het gaat voornamelijk om Nederlanders die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan openbare geweldpleging. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit, liet een woordvoerder weten.

Een groep Nederlandse supporters van zo'n 250 tot driehonderd man, onder wie vooral Ajacieden en een aantal FC Twente-aanhangers, stuurde volgens de politie aan op een confrontatie met een groep Engelse voebalfans in het gebied rond de Wallen en de Dam.

ME

De mobiele eenheid (ME) wist dat met een aantal charges te voorkomen.

Bij de charges werden honden en ME'ers te paard ingezet. De politie hield in de Damstraat een groep supporters ingesloten. Voordat ze konden gaan, fouilleerde de politie ze, noteerden hun gegevens en zette ze op de film.

Uitgezet

De politie heeft later op de avond ongeveer honderd Ajax-supporters de stad uitgezet. Ze zijn in bussen vervoerd naar een niet nader genoemde plek buiten de regio, liet een woordvoerder van de politie weten.

Het was al de hele avond onrustig in de binnenstad. Volgens de zegsman ging het in eerste instantie om kleine vechtpartijtjes die door de ME snel de kop in konden worden gedrukt. De politie is massaal aanwezig om eventuele opstootjes tegen te gaan.

De uitgezette voetbalfans zouden zich de hele avond hebben misdragen. Ze waren volgens de politie voortdurend uit op ruzie.

Noodbevel

Het noodbevel om lastpakken buiten de stadsgrenzen te zetten, was mogelijk omdat locoburgemeester Lodewijk Asscher extra veiligheidsmaatregelen had getroffen rondom de oefeninterland Nederland - Engeland in de Amsterdam Arena.

Dit naar aanleiding van signalen dat diverse groepen supporters een appeltje met elkaar wilden schillen. Asscher wees daarop de binnenstad, het gebied rond de Arena en de metrostations op de route daarnaartoe aan als veiligheidsrisicogebied.

Fouilleren

Dat betekende onder meer dat de politie er de bevoegdheid had mensen te fouilleren. De maatregelen lopen woensdag rond middernacht af.