WASHINGTON - Uit ongenoegen over de verkiezing van de eerste zwarte Amerikaanse president, Barack Obama, groeit het aantal extreem rechtse milities in de Verenigde Staten weer na een tiental jaren van daling.

Dat blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten woensdag zijn bekendgemaakt. De onderzoekers spreken over een tweede golf.

Zij constateren de sterkste stijging in ruim tien jaar van de racistische bewegingen, die ook tegen allochtonen en inmenging van de overheid zijn. Volgens een functionaris die voor het onderzoek werd ondervraagd, is het slechts een kwestie van tijd voordat de bedreigingen en het geweld losbreken.

Aanslag

De extreem rechtse terreur kende een hoogtepunt met de aanslag in 1995 op een overheidsgebouw in Oklahoma, waarbij 168 personen om het leven kwamen.

Het aantal gewelddadige bewegingen daalde na 2000 door een hardere aanpak en het aantreden van de uiterst conservatieve president George Bush, aldus de onderzoekers.

Immigranten

Niet alleen de verkiezing van de eerste zwarte Amerikaanse president, maar ook de toevloed van niet-blanke immigranten en de economische crisis spelen een rol bij de opkomst van extreemrechtse haatgroepen, aldus het SPLC. Ook zou meespelen dat rechtse media angst- en haatgevoelens voeden.

Zo zinspeelde de gouverneur van de zuidelijke staat Texas eerder dit jaar op afscheiding, uit woede over de overheidsrol bij het herstel van de economie.

'Racist'

Ook maakte een presentator van het uiterst conservatieve Fox News Obama op televisie onlangs uit voor een ''racist'' met een ''diepgewortelde haat voor blanken''.

Een in april gepubliceerd rapport rapport van de Amerikaanse overheid waarschuwde ook al voor de groei van extreemrechts in de Verenigde Staten. Een Amerikaanse onderzoeksjournalist schreef onlangs dat Obama zo'n 400 procent meer doodsbedreigingen ontvangt dan zijn voorganger George Bush.