ZWOLLE - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Zwolle 2,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 44-jarige G.I. uit Apeldoorn wegens poging tot doodslag.

Hij wordt ervan verdacht de pleegmoeder van zijn twee dochtertjes met een hakbijl te hebben bewerkt. I. was volgens het OM woedend, omdat hij zijn kinderen al heel lang niet mocht zien.

De Apeldoornse vader heeft al jaren ruzie met Bureau Jeugdzorg en de pleegouders over de omgang met zijn dochtertjes van 3 en 5 jaar oud.

Hakbijl

Met een hakbijl van 50 centimeter en enkele stenen in zijn rugtas fietste I. op 16 februari naar Raalte, waar het pleeggezin woont.

Hij gooide de ruiten in van de woning, schreeuwde dat hij zijn kinderen wilde zien en stormde met bijl naar binnen.

Verwonden

In het bijzijn van de kinderen sloeg I. vervolgens met zijn hakbijl in op de pleegmoeder. De vrouw raakte gewond aan haar buik.

De man sloeg ook dreigende taal uit tegen beide pleegouders. Voor de rechtbank ontkende I. dat hij de hakbijl had meegenomen om iemand te verwonden. ''Die was bedoeld om het huis binnen te komen.''

Psychische gevolgen

De pleegmoeder verklaarde dat het incident enorme psychische gevolgen heeft gehad. ''In één flits had ik dood kunnen zijn. Hoe had het dan met de kinderen moeten gaan?''

De vrouw vroeg 400 euro smartengeld en zei ook dat de twee meisjes hun papa niet meer willen zien. ''I. moet ook beseffen dat Bureau Jeugdzorg beslist over de omgang en niet wij.''

Gefrustreerd

De Apeldoorner met geweldsdelicten op zijn strafblad heeft psychische problemen en zou eigenlijk in behandeling moeten om zijn agressie beter te beheersen.

Maar reclassering en gedragskundigen zijn het oneens over de vraag hoe. Volgens een psycholoog is tbs een stap te ver voor de gefrustreerde vader.

De aanklaagster eiste daarom een 'kale' celstraf van 2,5 jaar. I.'s raadsman ziet de klap met hakbijl niet als poging tot doodslag en wil daarom een lagere straf. Uitspraak op 26 augustus.