ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft tegen twee mannen celstraffen van zes en acht maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, geëist voor geweld tegen een conducteur en een bestuurder van een Rotterdamse tram.

Door het incident begin mei raakte het RET-personeel gewond en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht.

Beide mannen kwamen dronken de tram binnen en maakten volgens de controleur een hoop amok. Toen de conducteur het zat was en naar de 49-jarige bestuurder liep, kwamen Adino K. (29) en Remsis V. (23) achter hem aan.

Bidon met cognac

V. gooide een bidon met cognac naar de bestuurder, waarna bij de eerstvolgende tramhalte op de Laan van Zuid een aantal rake klappen viel. Reizigers konden beide mannen overmeesteren en de politie kon beide amokmakers arresteren.

K. ontkende geweld te hebben gebruikt. Hij wilde naar eigen zeggen van de conducteur slechts weten waarom hij de tram moest verlaten.

V. kon zich door alcoholgebruik niets meer van het incident herinneren. Ze zitten al sinds het incident vast.

''De samenleving en het Openbaar Ministerie hebben genoeg van dit soort incidenten'', motiveerde de officier van justitie haar strafmaat.

Reclassering

Ze eiste voor beide mannen eveneens toezicht bij de reclassering. De eis voor K. viel hoger uit, omdat hij meer letsel veroorzaakt zou hebben en een groter strafblad heeft. Ook V. werd in het verleden al eens veroordeeld.

Een woordvoerster van de RET liet weten blij te zijn met de ''hoge'' eisen.