AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft woensdagmiddag een bus met enkele tientallen supporters van voetbalclub NEC de stad uitgestuurd, omdat de fans mogelijk uit waren op rellen.

Agenten controleerden de supporters van de Nijmeegse club bij de Amsterdam Arena, waar woensdagavond de wedstrijd Nederland-Engeland plaatsvindt.

Omdat geen van hen een kaartje voor de wedstrijd had, verwijderde de politie de aanhangers uit de stad.

Fakkels

Vier supporters werden aangehouden omdat zij zich niet konden identificeren. De politie trof geen wapens in de bus aan, wel twee fakkels.

Dat meldden woordvoerders van de politie en de gemeente woensdag. Rond de oefeninterland zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht, omdat de politie denkt dat fans van verscheidene Nederlandse en Engelse clubs op een confrontatie uit kunnen zijn.

Veiligheidsmaatregelen

NEC was er niet van op de hoogte dat een groep aanhangers met een bus naar Amsterdam zou gaan, liet een woordvoerster van de club weten. ''Dit is een zaak van de Amsterdamse politie.''

In de binnenstad van Amsterdam was het aan het begin van woensdagmiddag rustig. Wegens de veiligheidsmaatregelen zijn extra agenten op de been, maar de politie heeft nergens hoeven in te grijpen, liet een woordvoerder weten.

Rellen

Omdat delen van de stad zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied, kan de politie mensen in het gebied rond het stadion en bij enkele metrostations preventief fouilleren.

Ook houdt Amsterdam contact met andere gemeenten over eventuele groepen supporters die op rellen uit zouden kunnen zijn.

Voetbalgeweldspecialisten

Specialisten op het gebied van voetbalgeweld zijn uit andere delen van het land en uit Engeland naar Amsterdam gekomen om de autoriteiten in de hoofdstad bij te staan.

Volgens de gemeente komen woensdag circa 45.000 voetbalfans naar Amsterdam. Onder hen zijn elfduizend Engelsen, van wie er zevenduizend een kaartje voor de wedstrijd hebben.