AMSTERDAM - Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam opent woensdag een polikliniek voor de Mexicaanse griep. Mensen die bang zijn dat ze de ziekte hebben, kunnen zich daar laten testen.

Een woordvoerder bevestigde woensdag een bericht daarover in De Telegraaf.

Artsen onderzoeken bezoekers met behulp van een vragenlijst en een uitstrijkje van het keelslijmvlies.

Binnen een uur kunnen ze zeggen of er een grote kans is dat iemand de Mexicaanse griep heeft. Binnen een dag volgt er definitief uitsluitsel.

Met de grieppoli wil het Slotervaartziekenhuis onrust onder burgers wegnemen. Ook wil de instelling huisartsen ontlasten. Die hoeven op deze manier namelijk minder mensen te onderzoeken die denken de griep te hebben.

Afgesloten

De polikliniek zit in een ruimte die helemaal is afgesloten van de rest van het ziekenhuis. Dit moet voorkomen dat het virus zich verspreidt.

Huisartsen kunnen patiënten doorverwijzen naar de grieppoli, maar mensen kunnen er ook op eigen houtje naartoe gaan.

Oneigenlijk gebruik

De beroepsorganisatie van apothekers KNMP waarschuwt tegen het oneigenlijk gebruik van het middel Tamiflu. Het is om allerlei redenen onverstandig uit voorzorg dat medicijn te slikken, zegt een woordvoerster van de KNMP.

Nu steeds meer grote bedrijven hun bedrijfsvoering op peil willen houden door massaal Tamiflu te kopen, waarschuwen de apothekers tegen de gevolgen daarvan.

''Net als het RIVM raden wij ook af Tamiflu uit voorzorg te slikken omdat het in principe maar zes weken gebruikt kan worden. De pandemie duurt echter langer dan zes weken. Als mensen daarna stoppen met het medicijn biedt het ook geen bescherming meer tegen de Mexicaanse griep'', waarschuwt de woordvoerster.