LEEUWARDEN - De Afghaan die wordt verdacht van de moord op de -jarige Marianne Vaatstra, is in Groot-Brittannië aangehouden. Hij heeft zich vrijwillig bij de politie in Londen gemeld.

Het gaat om de 23-jarige Afghaanse asielzoeker M. A., die kort na de moord spoorloos verdween uit het naburige asielzoekerscentrum in Kollum. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft dat woensdag bekendgemaakt. Marianne Vaatstra werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag in een weiland bij Veenklooster verkracht en om het leven gebracht.

Internationaal opsporingsbevel

Tegen de Afghaanse asielzoeker werd een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. De man bedreigde Marianne Vaatstra op de laatste avond van haar leven met een snijbeweging langs haar keel.

Van de in Groot-Brittannië aangehouden man is inmiddels DNA afgenomen. De verwachting is dat de uitslag van dat onderzoek over anderhalve week bekend wordt gemaakt. De verdachte zit in uitleveringsdetentie in Groot-Brittannië.

Het second opinion-team is sinds maart op zoek naar de Afghaan als verdachte van de moord op Marianne Vaatstra. Omdat zijn verblijfplaats onbekend was, werden de foto van A. en informatie over zijn persoon internationaal verspreid.

In oktober 1999 werd de Afghaan ook gezocht in de zaak-Vaatstra, omdat hij wellicht de verblijfplaats van de 27-jarige A. H. wist, die op dat moment hoofdverdachte in de zaak-Vaatstra was. Toen H. opgepakt was en niet de dader bleek te zijn, was de Afghaan niet meer belangrijk voor het onderzoek.

Asielzoerscentrum

A. verbleef ten tijde van de moord in het nabijgelegen asielzoerscentrum (azc) De Poelplaets in Kollum. Kort na het misdrijf was hij verdwenen. Ook H. zat in het azc in Kollum en verdween.

De moord en het mogelijke verband met het azc veroorzaakten grote onrust onder de lokale bevolking. Het politieonderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra werd 1 juli stopgezet.