JAKARTA - Het lijk van een man van wie de Indonesische politie aanvankelijk vermoedde dat het om de terroristenleider Noordin Mohammed Top ging, blijkt van een bloemist die medeplichtig was aan bomaanslagen in luxe hotels.

Dit heeft een politiewoordvoerder woensdag in Jakarta gezegd.

De man heet Ibrohim en werkte als bloemist voor de twee hotels in Jakarta waar hij hielp de bomaanslagen van vorige maand voor te bereiden.

Daarbij kwamen naast de twee daders zeven mensen om het leven, onder wie twee Nederlanders. Meer dan vijftig mensen raakten gewond.

Boerderij

Ibrohim werd zaterdag na een belegering door de politie en schietpartijen die zeventien uur duurden, in een boerderij in Midden-Java gedood.

Eerst werd gemeld dat hoofdverdachte Top er was gedood en dat diens identificatie nog slechts een formaliteit zou zijn. Maandag bevestigde de Indonesische politie echter dat het niet om Top ging en dat die nog steeds voortvluchtig is.

Sleutelrol

De bloemist speelde een sleutelrol bij de vrijwel gelijktijdige bomaanslagen van 17 juli op het Marriott hotel en het Ritz-Carlton in de Indonesische hoofdstad. De politiewoordvoerder noemde hem een planner die altijd op bijeenkomsten met Top aanwezig was.

Hij zou ook een zelfmoordaanslag gaan plegen op een verblijf van president Susilo Bambang Yudhoyono even buiten de hoofdstad. De aanslag met een zaterdag gevonden autobom zou op de Indonesische nationale feestdag, 17 augustus, plaatsvinden.

Jemaah Islamiyah

De 41-jarige, in Maleisië geboren Top leidt wat hij zelf noemt de 'al-Qaeda in de Maleise Archipel'. Het gaat om een vertakking van de terroristische Jemaah Islamiyah. De terroristen van deze groepen plegen aanslagen op westerse doelen en beroepen zich daarbij op extremistische denkbeelden, die ze islamitisch noemen.

Traditioneel tolerant Zuidoost-Azië lijdt de afgelopen jaren onder de activiteiten van gewapende extremisten. Top is de meest gezochte misdadiger onder hen.

Lijk Top blijkt van 'terreurbloemist'