YANGON - Aung San Suu Kyi gaat in hoger beroep tegen haar veroordeling tot nog eens anderhalf jaar huisarrest. Dit heeft de verdediging woensdag laten weten. De veroordeling is ''totaal verkeerd volgens de wet'', aldus haar advocaat, Nyan Win.

Zij is veroordeeld omdat zij de voorwaarden van haar al eerder opgelegd huisarrest zou hebben geschonden toen de Amerikaan John Yettaw haar een ongevraagd bezoek bracht.

Yettaw is dinsdag veroordeeld tot zeven jaar dwangarbeid. Ook Yettaw gaat in hoger beroep, aldus zijn advocaat woensdag.

Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad is er dinsdag niet in geslaagd het eens te worden over een veroordeling van het nieuwe vonnis tegen de Myanmarese oppositieleidster. Een aantal delegaties heeft bedenktijd gevraagd voor overleg met hun regeringen.

Terwijl de EU en de VS de veroordeling tot anderhalf jaar huisarrest meteen hadden veroordeeld, onthield China zich van commentaar. De Volksrepubliek is een belangrijke handelspartner van het voormalige Birma en heeft als permanent lid van de Veiligheidsraad het vetorecht.

Bedenktijd

Volgens diplomatieke bronnen zijn het China, Rusland, Libië en Vietnam die extra bedenktijd hebben gevraagd. De raad komt naar verwachting woensdag opnieuw bij elkaar.