GOMA - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de provincie Noord-Kivu in het oosten van de Democratische Republiek Congo (RDC). Zij had er een persoonlijke ontmoeting met slachtoffers van de massale verkrachtingen.

Volgens hulporganisaties is Noord-Kivu de gevaarlijkste plek ter wereld voor vrouwen en meisjes. Volgens de VN zijn in het oosten van de RDC de afgelopen jaren honderdduizenden meisjes en vrouwen verkracht.

Clinton ontmoette een vrouw die acht maanden zwanger was toen zij werd verkracht. De daders sneden haar buik met een scheermes open en doodden de baby. Clinton zei na de ontmoeting met een brok in haar keel: ''Het was een ongelofelijk emotionele en verpletterende ervaring.''

Hulp

De VS geven 17 miljoen dollar voor hulp aan Congolese verkrachtingsslachtoffers. Clinton eiste in een ''zeer open gesprek'' met president Joseph Kabila dat werk wordt gemaakt van de bestraffing van de daders.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag begint op 24 september zijn eerste proces inzake het seksueel geweld in Congo.