AMSTERDAM - Homo-organisatie COC Nederland begint 1 maart een campagne om vooral meer heteroseksuelen te bewegen lid te worden van de vereniging. Met onder meer posters, advertenties en spotjes wil het COC het publiek duidelijk maken dat je geen homo hoeft te zijn om je hard te maken voor homo-integratie. "Je hoeft toch ook niet te worden mishandeld om lid te worden van Amnesty", stelt directeur L. Wubbels.

Hoewel Nederland een van de meest tolerante landen ter wereld is, is het nog steeds nodig de integratie van homoseksuelen te bevorderen, vindt Wubbels. "Een heel groot deel is schijntolerantie", merkt ze in de praktijk. "In het onderwijs kunnen docenten er nog steeds niet voor uitkomen dat ze homo zijn. De vakbond Abvakabo bevestigt dat er nog steeds hevig wordt gediscrimineerd op de werkplek en er worden nog steeds jongens in elkaar geslagen om de simpele reden dat ze op andere jongens vallen", aldus Wubbels.

Voor zover bekend is zo'n 10 procent van de Nederlandse bevolking homoseksueel. "Maar dat percentage is aan de krappe kant", schat Wubbels. "Er zijn nog steeds grote gebieden in Nederland, vooral buiten de grote steden, waar veel mensen er bijvoorbeeld door hun geloof niet openlijk voor uit durven of kunnen komen."

Het COC heeft zijn activiteiten de afgelopen jaren ook steeds verder uitgebreid naar het buitenland. In onder meer Oost-Europa en Zuid-Amerika zijn vestigingen geopend om ook de homo-integratie in ontwikkelingslanden te bevorderen. "Wat dat betreft doen wij hetzelfde werk als Amnesty of Unicef, alleen spitsen wij ons toe op een specifiek onderwerp", aldus de COC-directeur.