AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam, politie en justitie zijn woensdag met een nieuw offensief begonnen om fietsendiefstal aan te pakken. In bioscoopcommercials wordt mensen opgeroepen om zelf ook mee te werken.

De gemeente vraagt Amsterdammers meer aangifte te doen van fietsendiefstal, geen fietsen op straat te kopen en het alarmnummer 112 te bellen als zij een fietsendief aan het werk zien.

"Anders hebben de acties van politie en justitie geen zin", aldus de gemeente. Volgens de politie worden in Amsterdam jaarlijks .000 fietsen gestolen. Het cijfer is niet veel meer dan een schatting, omdat het merendeel van de ex-fietsbezitters geen aangifte doet van de ontvreemding.

Wethouder H. van der Horst van Verkeer pleit ook voor een hardere aanpak van degenen die een gestolen fiets kopen. "Wat mij betreft krijgen die mensen twee tot vier maanden taakstraf. En de straf mag dan zijn: fietsen uit de gracht vissen." Fietsendieven kunnen ook een straf van twee tot vier maanden krijgen. Helers krijgen nu een boete van 160 euro.