BRUSSEL - De vrouw die drie gedetineerden uit Brugge hielp ontsnappen, Lesley D., is dinsdagmiddag opgepakt. Dat heeft het parket van Brugge bekendgemaakt.

Lesley D. werd gezocht, omdat zij medeplichtig was aan de spectaculaire ontsnapping van drie gedetineerden, uit de gevangenis van Brugge op 23 juli. Zij en een handlanger huurden de vluchthelikopter van de gedetineerden op een valse naam en dwongen de piloot naar de gevangenis te vliegen.

Na de ontsnapping verbleef de bende, onder wie haar vriend, enkele dagen in een hotel in Amsterdam. In dezelfde periode pleegden zij bankovervallen in de regio Antwerpen.

Leven

Lange tijd kwamen er geen tips over de 24-jarige Lesley, een Vlaamse die enkele jaren geleden tot de islam is bekeerd. De politie vreesde eind vorige week nog voor haar leven. Maandag vond de politie echter haar auto in het Belgische Beringen. Daar is ze dinsdag gearresteerd, net als de 36-jarige Marokkaanse vriendin waarbij ze op dat moment verbleef.

Inval

De politie had haar getraceerd omdat ze haar gsm had gebruikt. De agenten deden maandag een inval in een huis in de buurt, maar dat bleek de verkeerde woning. Dankzij een tip van een wijkagent volgde dinsdag een inval in het juiste appartement.

De vrouw riskeert twintig à dertig jaar cel, vooral voor de gijzeling van de helikopterpiloot.

De andere ontsnapte gevangenen zijn inmiddels ook opgepakt.