YANGON - De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft dinsdag anderhalf jaar huisarrest gekregen wegens het schenden van veiligheidswetten.

Ze kreeg aanvankelijk drie jaar celstraf en dwangarbeid, maar de militaire junta zette dat onmiddellijk om in anderhalf jaar huisarrest.

Suu Kyi schond volgens de aanklagers de voorwaarden rond haar eerder opgelegde huisarrest naar aanleiding van een incident met een mysterieuze Amerikaanse bezoeker.

Deze man, John Yettaw, drong in mei het huis van Suu Kyi binnen. Hij kreeg dinsdag zeven jaar cel.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken is 'verbijsterd' over de veroordeling. Dat heeft hij dinsdag laten weten in een reactie.

''Birma is het enige land ter wereld dat een huiseigenaar bestraft wegens insluiping in zijn woning. Omdat zij bovendien onder huisarrest stond en haar woning door de overheid werd bewaakt, had niet zij maar de Birmese overheid wegens nalatigheid in de beklaagdenbank moeten staan'', aldus Verhagen.

De CDA-minister pleit nu voor aanvullende en gerichte sancties tegen het regime in Birma.

EU

De Europese Unie eist de onmiddellijke vrijlating van de oppositieleidster. De EU neemt ook extra maatregelen tegen het militaire regime in het land in het zuidoosten van Azië.

De Europese Unie spreekt van een ongerechtvaardigd proces tegen Nobelprijswinnares Suu Kyi. ''De aanklachten tegen Suu Kyi zijn in strijd met het nationaal en internationaal recht'', aldus de Europese Unie dinsdag in een verklaring.

De EU stelt vast dat de autoriteiten van Myanmar ''ervoor hebben gekozen de protesten tegen de arrestatie van Suu Kyi te negeren. De protesten kwamen van een groter aantal landen en organisaties dan ooit tevoren, geleid door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.'