LEEUWARDEN - De 63-jarige verdachte van de ontvoering van Lusanne van der Gun heeft mogelijk hulp gehad van een man uit 2e Exloërmond. Dat heeft officier van justitie O. Brouwer van het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden woensdag bekendgemaakt. De man wordt verdacht van het verzwijgen van informatie of medeplichtigheid aan de ontvoering. "Hij is niet de tweede ontvoerder", benadrukte Brouwer.

Het OM gaat nog steeds uit van één ontvoerder die zich voordeed als twee personen door verschillend taalgebruik en wisselende kleding te gebruiken.

De woensdag waarop de ontvoerder de 11-jarige Lusanne vrijliet, wist de man uit 2e Exloërmond van de ontvoering. De verdachte was die dag bij hem in Drenthe langsgekomen en maakte duidelijk dat hij Lusanne in de kofferbak van zijn auto had. Toen hij een week later werd aangehouden, deed de politie ook huiszoeking bij de Drenth.

"De verdachte wordt sinds dinsdag gehoord. Hij kan uiterlijk donderdagochtend weer naar huis", aldus Brouwer. De rechtbank in Leeuwarden heeft de inbewaringstelling woensdag voor de eerste keer met dertig dagen verlengd. De rechtbank kan dat maximaal driemaal doen. De verwachting is dat de verdachte tot de rechtzaak in december blijft vastzitten. Hij heeft inmiddels bekend de ontvoerder te zijn.

Lusanne werd op maandag 25 augustus ontvoerd toen ze met een vriendin naar school fietste. Het meisje uit het Friese Oldeberkoop meldde zich twee dagen later bij een hotel in Venlo, nadat ze in de omgeving uit een auto was gezet. Het meisje moest onderweg naar Limburg in de kofferbak liggen. Ze had gedurende de ontvoering een wit verband om haar hoofd en bracht twee nachten in een auto in een garage door.