UTRECHT – Ongeveer 3500 aankomende studenten hebben zich maandag in Utrecht gemeld voor de Utrechtse Introductie Tijd (UIT).

Ook in Groningen (KEI-week) en Leiden (El Cid) is de introductieweek van start gegaan.

In vier dagen tijd maken de eerstejaars kennis met de stad, de opleidingen en elkaar.

Vol

Malou van Bentum zit in de introductiecommissie van UIT en vertelt dat de inschrijving dit jaar vol is.

"Afgelopen zaterdag hebben we na 3500 aanmeldingen de inschrijving gesloten. De aankomende studenten betalen 55 euro en daarvoor worden ze vier dagen vermaakt.”

“Het belangrijkste is dat je mensen leert kennen en dat je de weg in de stad een beetje weet'', zegt Van Bentum.

Onwennig

De ene eerstejaars oogt nog onwenniger dan de ander. Stoer met zonnebril of verlegen in een hoek.

Sloffend met een tas op schouder of afgezet worden door ouders, omdat de reis per fiets vanuit Alphen aan de Rijn toch ietwat ver was.

De 17-jarige Nienke begint straks op de pabo. "Ik ben helemaal alleen gekomen en vind het best eng'', fluistert ze.

Leiden

In Leiden verzamelden zich maandag in de binnenstad 1900 nieuwe studenten voor de plaatselijk introductieweek.

De El Cid-commissie, die de introductieweek voor nieuwe Leidse studenten organiseert, heeft preventieve maatregelen genomen om te voorkomen dat de aankomende studenten worden geveld door de Mexicaanse griep.

Zo is er gezorgd voor extra handwasstations, desinfecterende zeep en doekjes, meer schoonmaakdiensten bij de sanitaire voorzieningen en mentoren die een training hebben gehad om de symptomen van de Mexicaanse griep te herkennen.

Niet druk

De nieuwe studenten maken zich niet zo druk om de griep. “Als ik het krijg, zou ik vooral balen van het feit dat ik de introductieweek niet meer kan meemaken'', liet de 19-jarige Siebe weten.

Volgende week zijn de introdagen in Nijmegen, Tilburg, Rotterdam, Delft, Maastricht, Eindhoven en Enschede. De week erna volgen Amsterdam en Wageningen.