BRUSSEL - Bosbranden hebben dit jaar tot dusverre 200.000 hectare land in de EU verwoest. Dat is onder het Europees gemiddelde van de laatste decennia.

Het Europees bosbrandinformatiesysteem van de Europese Commissie meldde dat maandag.

Bosbranden zoals op het Canarische eiland La Palma en bij de Franse stad Marseille trokken wel veel aandacht. Maar het aantal verbrande hectares viel mee.

De laatste decennia neemt het aantal bosbranden in de Europese Unie steeds af. Vorig jaar ging slechts 158.621 hectare in vlammen op, een laagterecord sinds de tellingen in 1980 begonnen.

Belangrijke rol

De gemiddelde oppervlakte aan land dat in de Europese Unie verwoest wordt door bosbranden is nu nog 500.000 hectare per jaar.

Of een bosbrand veel schade aanricht is afhankelijk van verschillende factoren. Droogte en hittegolven zijn niet de enige oorzaken. Ook de windrichting, watervoorraad en bosdichtheid spelen een belangrijke rol bij de omvang van bosbranden.

Uit de hand

Onderzoek toont dat menselijke fouten de voornaamste aanleiding zijn voor de bosbranden. Anders dan vaak gedacht wijzen studies uit dat de brandende sigaret een verwaarloosbare aanstichter is: slechts 3 tot 5 procent van de branden komt door een smeulende peuk.

Nalatig landbeheer is veel vaker het probleem, zoals een boer die vuil verbrandt maar de vlammen uit de hand laat lopen.

Klimaatverandering

Het EFFIS maakt zich zorgen dat het brandseizoen steeds langer wordt. In Portugal ontstonden de eerste grote bosbranden al in maart.

Mede door de opwarming van de aarde door klimaatverandering doen zich ook steeds meer grote bosbranden voor in het noorden van Europa.

Het Europees bosbrandinformatiesysteem vreest bovendien dat de branden op de lange termijn intensiever zullen worden, zelfs al is de trend nu dalend.

In januari van dit jaar is de Europese Unie begonnen met wetenschappelijk onderzoek naar de rol van klimatologische veranderingen bij het ontstaan van bosbranden.