BAGDAD/MOSUL - Twee zware bomaanslagen die waren gericht tegen een kleine geloofsgemeenschap in het Noord-Iraakse dorp Khazneh, ten oosten van de stad Mosul, hebben aan zeker 28 mensen het leven gekost.

In het dorp van circa drieduizend inwoners die tot de Shabak-gemeenschap behoren, vielen volgens meldingen van de politie maandag ruim 150 gewonden.

Er werden zo'n veertig huizen volledig verwoest door de twee enorme ontploffingen van vrachtauto's beladen met explosieven.

De van origine Koerdische gemeenschap van de Shabak bestaat uit naar schatting 30.000 mensen die in dorpen bij Mosul leven. Ze belijden een godsdienst die zijn wortels onder meer in de islam heeft, maar zich duidelijk onderscheidt van de geloofsopvattingen van islamieten in de regio.

Hussein

De gemeenschap is onder Saddam Hussein wreed vervolgd en is later herhaaldelijk het doelwit geweest van extremistische, soennitische terroristen.

De dorpen van de gemeenschap liggen tot overmaat van ramp in een gebied waarop zowel de Arabisch-Iraakse provincie Nineve en de Koerdische autonome regio aanspraak maken.

Slachtoffer

Na de Amerikaanse aanval op Irak in 2003 en de val van het regime van Saddam Hussein zijn tal van kleine minderheden in het land buitenproportioneel het slachtoffer geworden van de ontbrande machtsstrijd tussen de soennieten, sjiieten en Koerden.

Onder de kleine minderheden in Irak zijn ook verscheidene christelijke gemeenschappen, de Turkmeense bevolkingsgroep en Palestijnen.

In Bagdad en omgeving werden maandag drie bomaanslagen gepleegd. Daarbij vielen ongeveer twintig doden en bijna honderd gewonden.