DEN HAAG - Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) distantieert zich van de antihomo-uitlating van de Slowaakse Europarlementariër Anna Zaborska. De politica verklaarde jaren geleden dat aids de wraak van God voor homoseksualiteit was.

Haar uitspraak werd vorige week weer aangehaald, omdat zij een van de sprekers is op het World Congress of Families in Amsterdam, dat maandag met een videoboodschap van Rouvoet wordt geopend.

Zijn bijdrage leidde tot kritiek van D66, GroenLinks en de VVD.

Er zijn bij het congres meer conservatieve organisaties betrokken die zich afzetten tegen homoseksuele relaties, alleenstaande ouders, voorbehoedsmiddelen en zelfbeschikking rond zwangerschap en levenseinde, stelde D66.

Ook het COC, ontwikkelingsorganisatie WPF en de internationale organisatie Catholics for Choice riepen de minister op er van af te zien.

Geen oordeel

Rouvoet liet echter via zijn woordvoerder weten ''dat uit het feit dat de minister een welkomstwoord via een videoboodschap doet, er geen oordeel kan worden afgeleid over de uiteenlopende opvattingen van de deelnemers''.

De minister distantieert zich van de bewuste uitlating van mevrouw Zaborska, maar wil verder niet reageren op uitspraken van individuele congresdeelnemers.

Ook CDA Kamerlid Mirjam Sterk, die woensdag deelneemt aan een afsluitende paneldiscussie tijdens het congres, distantieert zich van de uitspraak. Zij zal het gezinsstandpunt van het CDA uitdragen dat veel breder is dan dat van veel organisaties op het congres, zei zij.

Niet zo gek

Joël Voordewind van de ChristenUnie is ook op het congres. Volgens hem ''wil deelname nog niet zeggen dat je alles onderschrijft wat men zegt''. ''Maar het is niet zo gek dat een gezinscongres opkomt voor het gezin.''

Eerder werd al bekend dat Rouvoet in zijn videoboodschap zal onderstrepen dat hij minister is van alle gezinnen, ongeacht de samenlevingsvorm van de ouders. Ook roept hij de deelnemers op bruggen te bouwen en ''na te denken hoe je in een pluriforme samenleving met diverse opvattingen over gezinnen kunt samenleven''.