TAIPEI - Het dodental op Taiwan als gevolg van tyfoon Morakot is opgelopen tot zeker 28. Er worden nog 52 mensen vermist. Zeker 32 mensen raakten gewond. Dat bleek maandag uit een nieuwe balans van de reddingsdiensten. Ook in Japan zorgt een tyfoon voor dood en verderf.

De tyfoon op Taiwan heeft de ergste overstromingen van de laatste vijftig jaar veroorzaakt. De materiële schade op het eiland loopt in de tientallen miljoenen.

De watermassa's hebben aardverschuivingen veroorzaakt, wegen weggespoeld en bruggen tot instorten gebracht. Daardoor zijn tienduizenden mensen in hun dorpen van de buitenwereld afgesneden.

In 1959 kwamen op Taiwan door een tyfoon 667 mensen om het leven. Circa duizend mensen zijn nooit teruggevonden.

Japan

In het westen van Japan zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen door zware regen en stormen die de voorhoede vormen van de naderende tyfoon Etau. Acht mensen worden vermist, meldde de politie maandag.

Ruim 50.000 mensen moesten noodgedwongen hun huizen verlaten en zijn tijdelijk ondergebracht in scholen en andere openbare gebouwen.

Ook het verkeer wordt ernstig gehinderd door de zware regenval en levensgevaarlijke overstromingen en aardverschuivingen.

Kleine kinderen

Een van de slachtoffers verdronk toen zijn auto in een rivier terecht kwam. Een 68-jarige vrouw kwam door een aardverschuiving om het leven. Onder de slachtoffers zijn ook kleine kinderen.

Etau (stormwolk) nadert Japan met een snelheid van ongeveer vijftien kilometer per uur. Naar verwachting bereikt de storm dinsdag (lokale tijd) de kust.

Overstroming Azië