LOS ANGELES - Bij een gevangenisopstand in de Amerikaanse staat Californië zijn zeker 55 gevangenen zwaargewond geraakt.

Nog eens tweehonderd gevangenen moesten zich laten behandelen voor lichte verwondingen, meldde een woordvoerder van de staatsgevangenis zondag.

De gedetineerden gingen elkaar zaterdagnacht te lijf. De rellen braken uit in een gedeelte van het complex waar naar schatting 1300 gevangenen waren opgesloten.

Bewakers zetten onmiddellijk de tegenaanval in met wapenstokken, peperspray en ''potentieel dodelijke wapens'' en wisten de opstand zondagochtend vroeg te onderdrukken.

Brand

Het gevangenispersoneel is er volgens de zegsman zonder kleerscheuren vanaf gekomen, maar het gebouw liep grote schade op. Zo brak er onder meer brand uit in een wooneenheid.

De gevangenissen in Californië zijn zwaar overbevolkt, onder meer omdat lichte vergrijpen in de staat vaak zwaar worden bestraft. In de 33 gevangenissen in de circa 36 miljoen inwoners tellende staat zijn circa 150.000 gedetineerden ondergebracht.