TEHERAN - Een belangrijke Iraanse functionaris heeft zondag erkend dat betogers zijn gemarteld in het beruchte cellencomplex Kahrizak, in het zuidwesten van de hoofdstad Teheran.

Volgens generaal Ismail Ahmadi Moghaddam, de baas van de politie in Iran, is echter niemand overleden als gevolg van de martelpraktijken. Mensenrechtenorganisaties stellen dat zeker drie demonstranten om het leven zijn gekomen tijdens martelingen in Kahrizak.

Moghaddam zei zondag in Iraanse staatsmedia dat een virusziekte de dood van deze mensen heeft veroorzaakt. Hij gaf geen details over de ziekte.

Demonstraties

Na de presidentsverkiezingen in Iran op 12 juni vielen er zeker 26 doden tijdens grootschalige demonstraties tegen de officiële uitslag. De oppositie verdenkt het bewind van grootschalige fraude met de stembusgang. De zittende president Mahmoud Ahmadinejad werd uitgeroepen tot winnaar.

Vele honderden mensen werden gearresteerd in de weken na de verkiezingen. Oppositieleiders en mensenrechtenorganisaties stelden eerder al dat een groot aantal gedetineerden is gemarteld. Ook zouden demonstranten zijn verkracht in gevangenissen.

Pijnlijk

Zaterdag had de baas van het Iraanse Openbaar Ministerie al bevestigd dat er het een en ander verkeerd is gegaan met gedetineerden, met name in de eerste dagen na de verkiezingen.

Hij sprak van ''pijnlijke incidenten, die niet kunnen worden verdedigd en waarvoor de schuldigen straf verdienen''.

Gevangenis

De Kahrizak-gevangenis werd vorige maand gesloten op last van ayatollah Ali Khamenei, de Opperste Leider van Iran. Het parlement van de islamitische republiek is bezig met een onderzoek naar de gang van zaken in het omstreden cellencomplex.

Volgens politiechef Moghaddam is de gevangenisdirecteur ontslagen en in hechtenis geplaatst. Drie politieagenten die demonstranten zouden hebben mishandeld verdwenen eveneens achter tralies.