PEKING - China heeft zondag een vliegtuig dat op weg was naar de roerige provincie Xinjiang teruggestuurd naar Afghanistan vanwege een bommelding. Dat hebben Chinese staatsmedia gemeld.

Het vliegtuig was met 160 passagiers op weg van Kabul naar Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang. Boven Kirgizië kreeg de piloot te horen dat de Chinese autoriteiten zijn toestel niet tot het Chinese luchtruim wilden toelaten, zei een woordvoerder van de maatschappij Kam Air.

Het toestel kon niet meer naar Kabul terugkeren en werd omgeleid naar Kandahar, in het zuiden van Afghanistan. Dat het om een bommelding ging was bij de maatschappij niet bekend, zei de woordvoerder.

Geïnspecteerd

Hij zei dat het toestel voor het vertrek door Afghaanse en buitenlandse beveiligers buitengewoon grondig was geïnspecteerd.

Urumqi was vorige maand het toneel van zware etnische onlusten tussen Han-Chinezen en islamitische Oeigoeren. Bij de gevechten kwamen bijna tweehonderd mensen om het leven en raakten meer dan zeventienhonderd gewond.

De regering in Beijing weet de onlusten aan terroristen, separatisten en buitenlandse krachten die China uiteen willen laten vallen.