BAGDAD - Een werknemer van een Brits beveilingsbedrijf heeft in Bagdad twee collega's doodgeschoten. Een Irakees raakte levensgevaarlijk gewond door de schietpartij.

Dat heeft een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken zondag gezegd tegen de Amerikaanse krant Washington Post. De schotenwisseling had plaats in de zogeheten Groene Zone, het zwaarbeveiligde diplomatieke centrum van de hoofdstad.

De toedracht is nog niet bekend. De schutter en de twee slachtoffers -een Brit en een Australiër- werkten voor ArmorGroup, een Britse beveiligingsfirma die vooral niet-militaire konvooien probeert te beschermen tegen terreuraanslagen.

Opspraak

Beveiligingsbedrijven in Irak zijn herhaaldelijk in opspraak gekomen. Met name het Amerikaanse Blackwater kreeg een slechte reputatie door een reeks incidenten.

Zo schoten medewerkers van het bedrijf in september 2007 zonder serieuze aanleiding zeventien Iraakse burgers dood.

Aangeklaagd

Vanwege dergelijke incidenten zijn privébeveiligers niet langer onschendbaar in Irak. De Britse schutter zou de eerste beveiliger kunnen zijn die wordt aangeklaagd voor moord in het door jaren van oorlog en geweld geteisterde land.