DEN HAAG - Actiecomité Keer het Tij verwacht dat zaterdag minstens 10.000 demonstranten naar de Amsterdamse Dam komen om te protesteren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet.

Keer het Tij is een platform van 350 organisaties waaronder politieke partijen als de PvdA, GroenLinks en de SP, maar ook afdelingen van de FNV, Milieudefensie, en reizigersorganisatie Rover. De organisatie maakte woensdag haar plannen voor zaterdag bekend.

De demonstranten ontmoeten elkaar op de Dam. Daarna trekken ze in optocht door de stad, en wordt een manifestatie gehouden op het Museumplein. Sprekers zijn onder anderen de fractievoorzitters Marijnissen van de Socialistische Partij en Halsema van GroenLinks. Ook FNV-actieleider Jongerius voert het woord. Het Kamerlid Van der Ham (D66) gaat in discussie met demonstranten op het Museumplein over het onderwijsbeleid.

Keer het Tij werkt aan de voorbereiding van meer protestacties. Volgens woordvoerder R. Danen is de organisatie de grootste bundeling van actiegroepen sinds jaren. Hij schat dat de achterban uit 300.000 personen bestaat.