MAPUTO - Leiders van de belangrijkste politieke partijen in het Afrikaanse Madagaskar hebben zondag een akkoord bereikt over een eenheidsregering.

De overeenkomst omvat een overgangsperiode van anderhalf jaar, waarin parlementaire en presidentsverkiezingen moeten plaatsvinden onder internationaal toezicht.

Het akkoord is het sluitstuk van dagenlange onderhandelingen in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo, berichtte de BBC zondag. Bemiddelaars hopen dat de overeenkomst een einde maakt aan de maandenlange politieke crisis.

Oppositieleider Andry Rajoelina greep in maart de macht in het land met steun van het leger.

Daar ging een maandenlange machtsstrijd met president Marc Ravalomanana aan vooraf. Rajoelina beschuldigde zijn impopulaire voorganger van corruptie en dictatoriaal gedrag.

Chissano

Zowel Ravalomanana als Rajoelina waren aanwezig bij de gesprekken. De voormalige Mozambikaanse leider Joaquim Chissano trad op als bemiddelaar.

De verjaagde president Ravalomanana zei niet persoonlijk zitting te nemen in de overgangsregering, maar zijn partij wel. Ravalomanana ontvluchtte zijn land in maart, na de rellen die aan circa honderd mensen het leven kostten.

Zuid-Afrika

Hij verblijft in ballingschap in Zuid-Afrika, maar zei terug te keren naar Madagaskar. Onder het akkoord is hem amnestie toegekend. Een rechtbank veroordeelde hem in juni bij verstek tot 4 jaar celstraf wegens corruptie.

Het zuidelijk Afrikaanse Madagaskar raakte geïsoleerd na de staatsgreep. Veel landen schortten de hulp aan het arme eiland op.