AMSTERDAM - Het aantal woningovervallen stijgt sterk. Vorig jaar waren er in de eerste zes maanden 310 overvallen, dit jaar is dit aantal gestegen naar 437.

Jelle Egas, woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen, bevestigde zaterdagavond berichtgeving van deze strekking in RTL Nieuws. De meeste woningovervallen vinden plaats in de vier grote steden, in Brabant en het zuiden van Limburg.

Een kwart van de overvallen gebeurt op klaarlichte dag, bij driekwart wordt extreem veel geweld gebruikt, zo blijkt uit een analyse van honderd woningovervallen die RTL Nieuws uitvoerde. In drie van de vier gevallen zijn de daders tussen de 14 en 27 jaar oud.

Tankstations

Het totale aantal overvallen, inclusief winkels, tankstations, andere bedrijven en woningen, bedraagt in het eerste half jaar van 2009 1410. Vorig jaar waren dat er in de eerste zes maanden 1120, zo blijkt uit de cijfers van de raad.

Volgens Egas is er een opvallende stijging van het aantal overvallen waarbij criminelen andere criminelen overvallen. ''Dan gaat het om drugsgeld of woningen waar zij drugs of wietplantages denken te kunnen vinden.''

Bedrijf

Volgens Egas is er ook een behoorlijk aandeel mensen met een bedrijf aan huis dat wordt overvallen. 'Slechts' 10 tot 15 procent van de overvallen wordt bij 'gewone' mensen gepleegd.