JAKARTA - De vermoedelijk door de politie gedode terrorist Noordin Mohammed Top was al jaren op de vlucht voor de Indonesische autoriteiten. Hij zou meerdere malen op het nippertje zijn ontsnapt.

Top plande en financierde aanslagen voor terreurnetwerk Jemaah Islamiyah (JI). Ook wierf hij nieuwe mensen voor de organisatie.

Top zou achter de aanslagen zitten op Bali (2002 en 2005), op het Marriott hotel in Jakarta (2003), op de Australische ambassade in Jakarta (2004) en op twee luxehotels in Jakarta (2009).

De aanslagen kostten in totaal aan ongeveer 250 mensen het leven, onder wie zeven Nederlanders.

Gewelddadig

Top was een van de meest gezochte leden van terreurorganisatie JI, met een prijs op zijn hoofd van 1 miljard Indonesische rupee (ongeveer 70.000 euro). Hij richtte in 2003 een eigen splintergroepering op die nog radicaler was dan het toch al gewelddadige JI.

Top vond het namelijk geen bezwaar dat er bij aanslagen op westerse doelen ook Indonesische en islamitische doden vielen.

Magische krachten

Sommige bijgelovige Indonesiërs zijn ervan overtuigd dat Top over magische krachten beschikte om zo lang uit handen van de politie te blijven. De politie zelf denkt dat het feit dat Top geen mobiele telefoons gebruikte en over een hecht netwerk van sympathisanten beschikte, de belangrijkste reden vormden.

Vorige week leek er plots weer een spoor naar Top te leiden. Een vrouw in Indonesië liet weten dat ze haar echtgenoot als de terrorist had erkend. Het is niet bekend of de tip de politie heeft geholpen bij de jacht op Top.

Bondgenoot

De 40-jarige terreurverdachte werd geboren in het Zuid-Maleisische Johor. Hij behaalde in 1991 zijn bachelor-diploma wetenschap aan de Technologie Universiteit in zijn vaderland.

Zijn bondgenoot, de Maleisische bommenmaker Azahari Husin, werd door de politie doodgeschoten in 2005 tijdens een inval in Oost-Java. De twee, de Man van het Geld en de Man van de Vernietiging, zouden samen aanslagen hebben beraamd.

Echtgenote

Top vluchtte samen met Husin naar Indonesië, toen de Maleisische regering hard optrad tegen radicaalislamitische strijders door de aanslagen van 11 september in New York. Eenmaal in Indonesië trouwde hij onder een andere naam, Abdurrachman Aufi.

Zijn echtgenote Munfiatun moest in 2005 de gevangenis in voor het achterhouden van informatie over haar man. De Amerikaanse inlichtingendienst meldt ook andere aliassen als Noordin Muh Top en Noordin Mat Top.