BRUSSEL - Een van de gedetineerden die op 28 juli ontsnapten uit de gevangenis in het Belgische Merksplas, is aangehouden. De Belgische politie heeft dat zaterdag gemeld.

De man, de 41-jarige Dave A., bevond zich bij zijn halfzus in het Nederlandse Clinge, bij Hulst. Hij is daar zaterdagochtend opgepakt door de Nederlandse politie.

In totaal ontsnapten uit de strafinrichting van Merksplas, niet ver van de Nederlandse grens, zes gevangenen. Zij klommen over de muur met een ladder.

Twee werden er meteen weer in de kraag gegrepen. De vier anderen verdwenen in de auto van de moeder van Dave A., die voor de deur stond.

Spoorloos

Nadat de wagen was klemgereden, konden nog twee ontsnapten worden gevat. De twee anderen waren tot dusver spoorloos. Na de arrestatie van Dave. A. zoekt de politie nog naar Vitezslav M.

Ook de moeder van A. is aangehouden, hoewel ze beweert dat ze toevallig bij de gevangenis aanwezig was toen haar zoon en zijn kompanen over de muur klommen.

Ontsnappingen

In België vonden de afgelopen weken drie ontsnappingen plaats, waarbij in totaal twaalf gedetineerden verdwenen. Van hen zijn er nog vijf voortvluchtig. Een van hen verblijft in Marokko, waar de politie hem op de hielen zit.

Het gaat om Ashraf S., die op 23 juli samen met twee anderen met een gekaapte helikopter uit de gevangenis van Brugge wist te komen. Ook dit drietal verbleef na de uitbraak enige tijd in Nederland. Twee van hen zitten inmiddels weer achter de tralies.